Istoria Serigrafiei

Premergator Serigrafiei – Sabloanele

sabloanele

Originea acestui tip de imprimare are la baza descoperirea si utilizarea sablonului. Sablonul reprezinta forma data de zona decupata a unui material solid de tip hartie, metal, lemn, fildes. Primele sabloane  au fost descoperite in insulelele Polineziene. Ele erau confectionate din frunze de banana si deserveau la imprimarea cu un colorant natural pe scoarta de copac. In Europa primele forme de sablon au fost gasite in pesterile din Lascaux – Franta si in Altamira – Spania.

In Japonia, in timpul dinastiei Sung (960 – 1280 d. Hr), erau utilizate sabloanele pentru a produce modele designuri complicate. Pentru a avea o mai mare precizie, si pentru a mentine sabloanele in locuri fixe, japonezii utilizau firele de par. Astfel firul de par era suficient de puternic si in acelasi timp destul de subtire pentru a lega 2 elemente ale sablonului si a lasa vopseaua sa treaca fara a obtura foarte mult procesul de imprimare.

In evul mediu (500 – 1500 d.Hr), sabloanele erau utilizate in Franta pentru decorarea materialului de tapet  sau colorarea cartilor de joc in Germania.

In timpul perioadei Tenna ( 1680-1684), japonezul Yuzesan Mizaskara a inventat o noua metoda prin care putea sa decoreze chimonourile respectand legea. In acele vremuri era interzisa purtarea chimonourilor cu broderii complexe. El a folosit sabloanele pentru a colora manual desenele de pe chimonouri. Sabloanele utilizate erau confectionate din cartoane impregnate cu ulei.

In 1700, in Anglia, imprimarea prin sablon era folosita pentru a decora tapetul. La inceput, englezii foloseau firul de par pentru a realiza legaturile intre elemente. Mai tarziu acestea au fost inlocuite cu firul de matase. Astfel s-au putut realiza printuri mai complexe si uniforme.

In anul 1780  japonezul Yisukeo Mirosi a dezvoltat o metoda mai simpla de imprimare textila numita matrita catagami.

In Anglia in anul 1907, Samuel Simon a patentat primul proces de serigrafiere deschizand drumul catre bazele serigrafiei moderne.